Translate

27 iun. 2014

Bunico,dar de ce?


       Ca sa impletim armonios cu povestioara anterioara, m-am gandit ca acum ar trebui sa vorbim putin despre traditii si obiceiuri populare. De cand ma stiu m-au pasionat traditiile si superstiile...sau cel putin m-au amuzat unele din ele, pentru ca nu au o explicatie. „Fa asa!” „Nu face asa!”  dar in momentul in care apare intrebarea „DE CE?” raspunsul este si mai simplu: „Pentru ca asa se face/asa se spune/asa trebuie/asa nu trebuie/asa e bine”. Si hai sa trecem putin in revista cateva dintre aceste situatii prin care sigur si voi ati trecut. In general acest lant de actiuni pe care as putea sa le numesc "nu e bine" se desfasoara in preajma inmormantarilor, dar nu numai.
        Cea mai ciudata intamplare prin care am trecut a avut loc bineinteles la o inmormantare. E momentul in care iti scoti stocul de haine negre si le pui pe tine cum or fi, pentru ca nu asta conteaza. Ajungi in locul cu pricina , vorbesti cu batranii de pe acolo si dintr-o data iti pocneste un nasture si se rostogoleste pe jos. In jurul tau se face liniste si toata lumea alba la fata se uita la tine. Tu, iti faci curaj si te deplasezi sa-ti iei nasture si zambesti stanjenit, cand o batrana se aproprie mai curajoasa ca ceilalti si iti spune vestea cutremuratoare:"Maica,asta e semn rau!".Curios de continuarea povestii intrebi scurt si la obiect :"De ce?"
         In continuarea povestii anterioare presupunem si prezenta unui copil, care chiar daca e mic sau e mai mare, la un moment dat tot o sa se plictiseasca si cel mai usor lucru pe care il poti face ca sa scapi de gura lui este sa ii dai drumu la televizor. Iesind linistit din camera ca ai rezolvat problema, dai nas in nas cu o batranica ingrijorata si putin iritata care in loc sa vorbeasca cat de cat in soapta, tipa la tine:"Ce-ai facut acolo?Ai dat drumu la televizor?" iar tu raspunzi la fel de uimit si stanjenit:"Da.De ce?"
        Continuand pe acelasi subiect principal , ne imaginam ca esti un adolescent oarecare, un baietas abea trecut prin transformarile vietii cand aflii ca dupa acest eveniment trist trebuie sa te faci preot.Nu te speria, nu la propriu , trebuie doar sa semeni fizic cu el, sa iti lasi barba(practic o padure amazoniana din care poate oricand sa sara o tarantula sau cine stie ce sarpe). Sincera sa fiu nu stiu care e senzatia si daca iti doresti sau nu asta , dar tot o sa intrebi:"De ce ?" (PS:Fara suparare,cititorilor barbosi)
        Ei, hai sa trecem la ceva mai putin sinistru. Este o dimineata frumoasa de luni, te pregatesti sa iesi undeva in oras si trebuie neaparat sa-ti speli parul, pentru ca in weekend  ai stat toata ziua in casa si ai lenevit. Intri la dus, cand se aude o voce:"Ce faci acolo?".Prin minte iti trec o gramada de raspunsuri ironice(pentru ca la asa intrebare nu poti sa raspunzi altfel) dar raspunzi calm:"Baie", apoi, ca o recompensa pentru raspunsul tau cald si dragut se aude un alt strigat: "Nu te spala lunea pe cap!".Si bineinteles curiozitatea ta este:"De ce?"
         Tot in propria casa, incerci sa stai comod si sa citesti o carte sau sa te joci pe laptop(nu asta conteaza) cand, bineinteles amortesti (da, este acel moment cand te dor toate oasele si nu iti dai seama cum ai putea sa stai comod) si iti vine sclipitoarea idee: cum stateai tu pe burta, sa iti bagi picioarele dedesubtul trupului(pai, se cam numeste stat cu fundul in sus) si parca simti cum iti paraie toate oasele de fericire si incantare.Dar nu, te-ai inselat, este scartaitul usii.Auzi cum aceasta se tranteste de perete si o voce deranjanta se rasteste la tine:"Nu mai sta asa!" si tu te intoci mirat si de asemenea suparat si intrebi:"De ce?"
        Si acum, dupa toate aceste povesti te intrebi care este raspunsul. O sa iti explic eu. in primul rand , ai nevoie de foarte multa cercetare, rabdare si stiinta ca sa il cunosti. Apoi, trebuie sa treci prin trei facultati si doctorate ca sa poti sa ai destula experienta. In cele din urma, ai nevoie sa lucrezi la primarie si in aceasi timp sa operezi un om ,sa judeci altul si de asemenea , sa faci schita caselor lor. Ei bine, doar dupa toate astea poti afla acest misterios raspuns:"Pentru ca nu e bine!"
       Voi ce credeti, este chiar asa greu sa primesti o explicatie cat de cat logica?
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu